günümüz yaranmacılığa dayalı toplum yapısı içinde herhangi bir bireyin bilinçsizce de olsa yaptığı nane. oyunu kuralına göre oynamak düsturu zaman içinde niteliğini kaybetti ve artık sürüden ayrılan idealist bireyler kendi sürülerinin başına geçmek derdine düştü. bu sürecin doğal bir sonucu olarak popüler kültürü yermek ve popüler kültür üzerinden popülizm yapmak siki doğdu.
bu akımın tillahını yapan insan benim gözümde milliyet gazetesi yazarı sayın ece temelkuran'dır. yeri geldiğinde kaleme aldığı sağlam taşlamaları ve bazı toplumsal sorunlara akılcı bir şekilde değinmesi nedeniyle bu bayana hala saygım vardır. fakat birçok yazısında başlıkta bahsettiğim şeyi dibine kadar yapmaktadır. köşe yazılarını derlediği kitabı 'dışarıdan kıyıdan konuşmalar' a bir göz atıldığında neden bahsettiğim anlaşılabilir. kaleme aldığı birçok yazıda aşağı tabaka olduğunu ima ettiği kesim ve bu kesime mensup insanların o gün için benimsediği yaşama tarzı (trend de diyorlar) hakkında hor gören yazılar yazmış ve bu yazıların alt metninde kendine aydın vasfını yakıştırmıştır. bunun sonucu olarak ece temelkuran hanım haklın belli bir kesimi tarafından aydın olarak görülmektedir. fakat tüm toplumun kabullendiği bir şey değil bu. kendini aydın olarak kabul ettirdiği kitle üzerinde alt tabaka insanları hakkında yazdığı eleştirel yazıların da etkisi yok mu, var. öyleyse bu hanım popüler kültür üzerinden popülizm yaparak kendine çıkar sağlamıştır.
bir diğer isim, okan bayülgen. ama okan bayülgen ayrı bir konu. şöyle ki; malumunuz üzre okan bayülgen kişisel şovunda popüler kültür ile dalga geçmektedir. bunu sürekli tekrarladığı için bu yaptığı popülizme kaçmıştır. bunu gören bir kısım insan okan bayülgen'e bu açından vurmaya çalışarak okan bayülgen taraftarlarını popülere kayıtsız şartsız sadık kalmak ile suçlamıştır. yani okan bayülgen hem popülizm yapmış, hem popüler kültür nesnesi olmuştur.
bu örnekler çoğaltılabilir. ve hepsinin altından toplumdan farklı davranarak birey olabilmek çabası çıkar.
metalci olmak için işe efsane grupları dinlemek yerine metallica'ya bok atmakla başlamak da bunun güzel bir örneğidir. metallica'ya popüler kültür nesnesi olduğu için saldıran güruh aslında popüler kültürden beslenmektedir.
converse giyen insanlar ile dalga geçmek olayında da bu durum açıkça karşımıza çıkıyor. converse giyenlerin özenti olduğu inancı toplum içinde gün geçtikçe büyüyor ve bazı insanlar converse giymedikleri için kendilerini özel hissetme cesaretini buluyorlar kendilerinde. fakat converse giymedikleri için kimse kendilerini durduk yere takdir etmeyeceği için dikkat çekebilmek adına converse giyen insanlara saldırıyorlar.
- ıyy converse.. valla ben hiç giymiyorum. adidas giyiyorum ben.
bok giy. sinirlendim yine..
şimdi bunlar gerçek hayatta ne işimize yarayacak?
nebleyim ben lan.. öğren sen, lazım olur belki. hadi kaçtım ben.
şükela: tümü
|
bugün
başlıkta ara