ziya gökalp'in düşüncelerini özetleyen söz. irdelemeye değer.
türk faşizmini diğer faşizmlerden ayırsan temel özelliklerden biri ta orta asya'da kurulan ilk türk devletlerinden günümüze kadar gelmiş olan devletin kutsallığı ilkesidir.
bu ilkeye göre devlet kutsaldır ve tanrı'nın kağana verdiği armağandır. burdan hareketle hemen hemen bütün türk devletlerinde devlet o kadar kutsallaştırılmış o kadar tabulaştırılmıştır ki, rejim ve devlet karıştırılır olmuştur. ve bunun en doğal sonuçlarından biri de orda burda türkçü veya milliyetçiyim diye devletine derinden bağlı bir kısım insana rejim hakkında fikirlerinizi açıklama gafletinde bulunduğunuz zaman bunu hemen devlet sorunu olarak algılar ve hemen oracıkta devlet düşmanı veya vatan haini konumuna sokulursunuz.
bu ideolojiyi savunan zihniyet, devletin en büyük yapı olduğunu düşünür ve bireylerin ve toplumun devletin bekası için gözden çıkarılabileceğini savunur. bireylerin devlete karşı tonlarca ödev ve sorumluluğu olmasına karşın devletin bireye karşı hiçbir sorumluluğu yoktur. takdir edilmeli ki, böyle bir sistemde özgürlük ve demokrasiden söz etmek saçma olacaktır.
bir diğer sorun, ve belki de günümüz türkiye'sinin içinde bulunduğu en büyük sorun, birey olarak düşünememek ve tamemen bir sürü psikolojisine saplanıp kalmak. kimi yerlerde oluşan linç girişimleri bunun en açık örneklerinden. orda o kalabalıkları oluşturan bireylere teker teker sorduğunuzda ne düşündüğünü bile tam açıklayamazken ve hatta belki düşüncesi bile yokken cemiyet öyle davrandığı için davranan bireyler olduğu sonucuna varırsınız. * başlık günümüz türkiye toplumunun en büyük sorununu açıklıyor;
bireyselliğimizi yaşamadan toplumsallaşmak.
halbuki unutulmamalıdır ki, toplumun sağlığı onu oluşturan bireylerin sağlığına bağlıdır.
şimdi bazıları çıkıp toplum daha önemlidir diyebilir ama zaten az biraz sosyoloji, türkçe karşılığıyla toplum bilimi okuyan insanlar hemen görecektir ki toplumda en önemli unsur bireydir.
yalnız karıştırılmaması gereken kavramlar da vardır, bireyselliği yaşamak farklı bir şey bireyci yaşamak farklı bir şeydir.
şükela: tümü
|
bugün
başlıkta ara