• batı psikanalizcilerinin sürekli referans olarak kullandığı, ingiliz psikolog prof. robert henry thouless'ın türkçeye çevrilen "şeytan ayrıntıda saklıdır" adlı kitabında yer alan hayret verici, aynı zamanda en sağlam önermelerden birisi bu. oldukça da çarpıcı. gelinen bu noktada poker psikanaliz açısından altında derin kaynakları barındıran yatan bir metafordur artık.

    eş cinsellik boyutu çok açık. poker şans, hafıza taktik, heyecan, hırs, entrika erkekliğe dair ne kadar göze batan efekt varsa içinde barındırır. poker nedir bilmeyen, onu inkar eden, evden işe ya da okula gidip gelen kimselerden nasıl bir erkeklik beklenebilir ki. insan hiç mi merak etmez? poker bilmeyen erkeklerin en başta mezhebi geniştir aynı zamanda duygu yoğunluğu eksiktir. kadınına kısrağına tutku hissini yaşatamaz. osbir çekerken bile temkinlidirler.

    bu oyunun insanı içine çeken, sürekli daha fazlayı arzulatan bir algoritması var. aynı zamanda kaybedince hissedilen hiçlik, hayata dair öyle anlamlar yükler ki. kendinizi sorgularsınız... ölümden dönmüş birinin ruh dünyasına yakın bir hal.

    bi' şekilde muhatap olduğum kimselere laf arasında poker bilip bilmediğini sorarım. bilmeyenlerin düşüncelerini hiçbir zaman dikkate değer bulmam. ruhunda kokan itliği bilirim çünkü. ayrıntı da olsa ikili ilişkilerde çok önemli. ileriki zamanlarda içindeki eş cinsel dürtülere ket vuramayarak kucak hayalleriyle yaşayacak kimseleri ayırt etmenin en nesne yolu bu sanırım.